Leipää meni sunnuntaisissa juhlissa taas se perinteinen 6 kappaletta.

Ohessa resepti. Leivän teko on helppoa. Konsultti Väisäsen voi pyytää tukihenkilöksi. Aikaa tarttee olla ilta tai päivä. Ja juomaks esim punkkua.

Kuvat saapuvat elävöittämään ohjetta kunhan olen paremman koneen äärellä.

PIERRETTEN RANSKALAINEN LEIPÄ

1 kg puolikarkeita vehnäjauhoja (esim. Emännän vehnäjauhot hyviä)

1 rkl suolaa

(on muuten yllättävän paljon kämmenpohjassa jos vaivaudut sen ensin mittaamaan)

1 pussi kuivahiivaa (11 g)

n.6.5 dl vettä (Tyllen mielestä enemmän, 7.5dl-)

 

Sekoita jauhot, kuivahiiva ja suola kulhossa. Lisää 45-50 asteinen vesi (kuivahiivan takia näin lämmin vesi tärkeä) ja vaivaa taikinaa jonkin aikaa.

 

Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota 1h. Pyöräytä taikinaa välillä kerran kulhossa = kouraise taikinan pohjapuoli päälle!

Taputtele tai kauli kohonnut taikina (jotta ilmakuplat rikkoutuvat) jauhotetulla pöydällä soikeaksi levyksi ja kääri kuten kääretorttu, muotoile leivän muotoon ja laita pellille jossa leivinpaperi (ei voipaperia, se tarttuu uunissa leivän pohjaan).
1226126.jpg
Tässä näette kuinka löysää mun taikinat on joskus.

1226128.jpg1226127.jpg

Ja edelleen näette mun kääretortun pyöritystavan. Ilmassa. Oppi kehittynyt käytännön syistä. Koskapa mulla olis tilaa pöydälläni.

 

-  Leivästä tulee niin iso, että se on paras laittaa pellille kulmasta kulmaan.

1226130.jpg

Tässä kaksi leipää. Toinen liinan alla ja toinen odottamassa vettä ja viiltoja.

Peitä leipä liinalla ja anna kohota vielä 1h, jonka jälkeen sivele se vedellä ja tee terävällä veitsellä muutamia vinoja viiltoja.

Paista 250 asteessa 20 minuuttia, jonka jälkeen peitä leipä foliolla, laske uunin lämpötila 225 asteeseen ja paista vielä 25 minuuttia (=250°/20 min + 225°/25 min).

 

-  Paistolämpötila riippuu vähän uunista. Pierretten ohjeessa leipää paistettiin koko ajan 250 asteessa; meidän uuni paistaa vähän liian mustaksi tällä tavalla. (Tyllen tarttee tehdää tää alemmassa lämpötilassa ja kiertoilmalla sillä hieno italialainen hella polttaa muuten pohjan)

Jäähdytä valmis leipä ritilällä. Älä peitä, kuori ei saa pehmetä.

 

Kuvat alla: Pellillä kohonnut, uuniin menossa oleva leipä, johon ei vielä tehty viiltoja eikä sivelty vedellä sekä valmis, jäähtymässä oleva leipä

KUVA KUVA tulee myöhemmin

(Siru-äidin) Selityksiä ja muita huomioita leivästä:

-  Tämän leivän reseptin olen alun perin kirjoittanut seuratessani miten hyvä ystäväni Maire teki sen. Maire taas on saanut ohjeen ollessaan entisen ranskankielen opettajamme, Pierrette Salmelan, pitämällä kokkikurssilla. Alkuperäinen lähde on siis originaali ranskatar.

-  Leivän leikkaamiseen on paras sahateräinen veitsi. (Esim. Helsingin vanhan kauppahallin Alkon viereisestä veitsikaupasta. Ko sedältä saa alea, kun kertoo että Tylle ja Palle käski tulla asioille)

-  Leipä säilyy hyvin pari päivää ilman käärettä kun laittaa sen laudalle/pöydälle pystyyn leikkauspinta alustaa vasten.  Näin leikkauspinta ei kuivu. Tällä valmistusmenetelmällä kuoresta tulee niin paksu, että se pitää sisustan pehmeänä. Sitä paitsi leipä maistuu vanhanakin hyvältä. Jos laittaa leivän tuoreeltaan muovipussiin, tulee kuoresta epämiellyttävän sitkeä.

-  Teemme leipää aina kun lähdemme Syötteelle tai jollekin muulle matkalle, jolle otamme "eväät" mukaan tai viemme tuliaiseksi. Alun perin minä tein meillä tätä mutta nykyään leipä on Antin pravuuri, sillä hän on saanut lukuisia kertoja ihailua osakseen. Joskus harvoin, varsinkin jos Antti ei ole paikalla, minäkin saan vielä tehdä leivän.

-  Leivän päällä nautittavaksi teen usein levitettä, johon käytän rahkaa ja voita/oivariinia ja maustan sen aromaatilla, kuivatulla rakuunalla, puristetulla valkosipulilla ja parilla tipalla punaista tabascoa.


Tyllen lisäys: Sain jo ensimmäisen kuvallisen raportin miltä leipä näytti jonkun muun tekemänä. Toteasin kuvan perusteella että enemmän vettä ja kuten Petteri viestissään totesi niin nyt hän ymmärtää miksi suositellaan että tehdään SOIKIO enenn taikinan rullaamista. Hänen neliöstään tuli aika kulmikas leipä (vrt kääretortun ja croissantin paksuutta alussa, keskellä ja lopussa) Mausta en vielä kuullut mitään, kivassa leipä oli vielää neitseellisessä tilassa.

Toivonkin lisää raportteja kuvilla tai ilman. Lupaan analyseerata tarvittaessa. Mieluusti tietty keskityn kehumisiin. Varsinkin jos on sitä punkkua.